Skip to main content

Wat is Body Stress Release?

Body Stress Release is een unieke complementaire gezondheidstechniek die in Zuid-Afrika is ontwikkeld door twee chiropractoren Ewald en Gail Meggersee in 1981. De techniek wordt nu wereldwijd uitgeoefend in 12 landen.

Heel kort samengevat: "door Body Stress Release toe te passen, wordt het te veel aan opgebouwde spierspanning ("body stress") losgelaten en vermindert de druk op de zenuwbanen." Hierdoor wordt de communicatie met de hersenen hersteld en kan genezing dankzij het zelfhelende vermogen van het lichaam plaatsvinden. Het is dus niet de practitioner die geneest, het is het lichaam dat zichzelf geneest. 

Ieder mens wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende vormen van belasting. En een zekere mate van spanning is zelfs nodig om te presteren en te groeien. Wanneer er echter sprake is van overbelasting en het lichaam de spanning niet meer op een natuurlijke wijze kan verwerken, wordt deze vastgezet in de spieren ("body stress").  Dit voelt vaak aan als gespannenheid of vermoeidheid. Ook het lichaam voelt minder flexibel of zelfs stijver.

Door de vastzittende spierspanning komen de zenuwen in het lichaam onder druk te staan wat een verstoring van het zenuwstelsel veroorzaakt. De boodschappen van en naar de hersenen komen niet meer goed door en hierdoor vermindert het vermogen van het lijf zichzelf te herstellen. Dit resulteert in allerlei lichamelijke en vaak ook emotionele klachten.

Hoe ontstaat Body Stress?

Body stress ontstaat, wanneer het lichaam er niet in slaagt overbelasting door stress, van welke aard dan ook, te verwerken. Denk aan bijvoorbeeld een val, een operatie, whiplash, langdurig foutieve (werk)houding, verkeerd tillen, langdurige emotionele spanningen, zorgen, angsten of bijvoorbeeld chemische stress, zoals de inname van medicijnen, de inademing van ammonia of verflucht of het innemen van kleurstoffen/smaakstoffen of conserveringsmiddelen uit voeding of dranken. Vaak is de overbelasting laagje voor laagje opgebouwd in de loop der jaren zonder hiervan bewust te zijn en zonder klachten te ervaren. Maar de welbekende 'laatste druppel' is er één te veel en dit resulteert in de ene klacht na de andere. Na verloop van tijd kun je dus een figuurlijke ui van laagjes spierspanning hebben opgebouwd. De zelfgenezende werking wordt dan zwaar ondermijnd. Om dan van je klachten af te kunnen komen moet je van buitenaf naar binnen toe deze spreekwoordelijke ui afpellen.

Voorbeelden van Body Stress

Lichamelijke klachten als moeheid, pijn, stijfheid, krampen, gevoelloosheid, brandend maagzuur, indigestie, constipatie, overmatig plassen, diarree, hoofdpijn/migraine, slaapproblemen, concentratieproblemen,onrust, angst en groeipijn bij kinderen en nog veel meer zijn het gevolg.

Dat de klachten zo uiteenlopend zijn, komt omdat de vastgezette spierspanning invloed uitoefent op het zenuwstelsel, welke verantwoordelijk is voor het besturen van o.a. *de spieren, *de organen, *de zintuigen, *het spijsverteringskanaal, *de hormonen, *de warmtehuishouding, *het slaap- en waakritme enz.

Uitleg over de "3 soorten stress"

Chemische overbelasting
Chemische overbelasting
Chemische overbelasting mag op het eerste gezicht ongewoon klinken maar toch kent bijna iedereen het. Deze vorm van stress kan wordt veroorzaakt door het nuttigen, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan insecticiden, kunstmatige kleur en geurstoffen, wasmiddelen, medicijnen, narcose of cosmetica. Wanneer er van overbelasting sprake is, zullen ook hier de spieren en het zenuwstelsel reageren en klachten veroorzaken.
Emotionele overbelasting (stress)
Emotionele en mentale processen vormen een belangrijk deel van het leven. Zodra een onprettige situatie zich aandient die langere tijd duurt, reageert het fysieke lichaam daar op. Ook in deze gevallen komt er teveel spanning te staan op de spieren met de bekende gevolgen. Emotionele of mentale overbelasting kan ontstaan bij heftige emoties zoals woede, verlies van een dierbare, of een shock. Over langere tijd opgebouwde spanning zoals financiële zorgen, verdriet, bezorgdheid, depressie, strubbelingen op het werk of verstoorde relaties, dragen eveneens bij aan het ontstaan van teveel lichaamsspanning.
Lichamelijke overbelasting (stress)
Lichamelijke overbelasting kan acuut ontstaan door een verkeersongeluk, een ernstige val of het verkeerd tillen van een zwaar voorwerp. Ook kan spanning langzaam worden opgebouwd door een onjuiste houding, (auto)ongelukken, valpartijen, een belastende sport, en door zwaar lichamelijk of repeterend werk. Verder kan een langdurig ziekbed, een operatie of een zwangerschap lichamelijke overbelasting veroorzaken. Het lichaam is er op gemaakt om een bepaalde hoeveelheid fysieke spanning aan te kunnen. Iedereen heeft zijn eigen grens van belasting voordat dit overbelasting wordt.
© BSR Wassenaar